Eddagalerne under S.M.S.-manifesteringstiden 

KærneKor og Eddagalere - kor og orkester 

Gudrun Victoria Gotved (G.V.G.) - Gydja & Vølve dukker op

En alternativ radio-formand bliver musikproducer

Forskellige musikere der medvirkede dengang
Forskellige optagelser af kvadene fra dengang
Eddaoptagelserne fik rigelig plads på Internettet dengang

De første eddagalere forsvinder 

Forskellige begivenheder de år hvor Eddagalere deltog

 

Selv om både orkestrene og sangene samstemmigt dengang kaldtes Eddagal, så kunne og skulle man ikke betragte Eddagal som primært et orkester eller en antikvarisk teatertrup, men som en samling sange, der, når de synges, kan kaldes Eddagal.

Netop derfor indbydes alle musikere, sangere og andre som vil og kan et eller andet i denne anledning til frimodigt at gå i gang ... jo flere versioner af de forskellige kvad, melodier og mål, ja jo mere lever og ånder Eddagal og dermed den dejlige, gode gamle, men evigt unge Eddakundskab.

KærneKoret og Eddagal - kor og orkester

Da de to bind med Thøger Larsens gendigtning udkom i 1995 e.v. havde Per Olsen skrevet musik til 9 af kvadene, og dette arbejde deltog også Lone Pilegaard Hansen i, især med udarbejdelsen af de ret så mange, svære skanderinger af versene, andenstemmer, variationer og lignende. Også Martin Krogh Poulsen, Bo Krogsgaard og andre sang med på eller producerede demoer og lignende.

Ud fra ideen om at hæve den gamle tradition til højeste moderne niveau søgte Per Olsen ud blandt sine bekendtskaber i rock-miljøet, og Søren Berlev (jo også kendt fra Gasoline') samlede nogle kompetente folk, blandt disse især Finn Valentin og Harald Juhl (dengang Champion Bluesband), Lannie Moe og senere kom Jens Thorning Hansen (kendt fra Furekåben og Hyldemor) til.

Der lå og ligger jo et problem: De færreste professionelle folk i underholdningsbranchen kunne/kan se de helt store kommercielle muligheder i et kæmpeband musikere og sangere fra relativt unge til midaldrende mennesker, hvis sange har op til 60 vers, og dårligt nok kunne klemmes ned på en af den tids mest brugte musikmedier "CD" og jo slet ikke i underholdningsmusikkens 3-5 minutters spilletid. - Men ... men ...

I 1996 donerede Københavns Kommune takket Haralds utrættelige energi til slut en pose penge til en elektrisk rockversion med Eddagal: Eddagal-Festival 96 på 10-øren Amager, København. Den version af orkestreringen havde Per (guitar & sang), Stig (sang), Søren (trommer), Finn (bas), Harald (første solo-guitar) og Lannie (anden solo-guitar), og der findes tre optagelser fra denne opførsel. - Nogle folk kunne faktisk ret godt lide det show (hvad det også kan høres på optagelserne), selv retro-vikinger som helst så sangene opført på oldnordisk og med drejelire ...

Gudrun Victoria Gotved - Gydjan dukker op

Den aften traf det sig, at Gudrun Gotved mødte op, ikke blot til festen, men også til musikernes bord. Hun havde mod på at synge Eddagal og det kom der så en del ud af, så ikke blot hendes egne smukke nordiske solo-sange og det berømte/-rygtede 'Vølveskrig' men også hendes eddagaleri blev en del af vikingemiljøet i Norden, for Viktoria regnedes snart blandt de fremmeste blandt asatro.

Den alternative radio-formand bliver musikproducer

Også den aften med Eddagal-Festival '96 kom Morten Fredberg Holm, den mangeårige formand for Radio Lotus. Han optog en udsendelse og satte samtidigt sin digitale minidisk i mixeren og optog showet. Morten tilbød bandet at komme i radioens studie i Ravnsborggade i en mere modereret akustisk version. - Til den serie udsendelser som nu blev sendt hver mandag i seks måneder, sammensatte Eddagal et akustisk band, først og fremmest kom Jens Thorning Hansen med sit sublime guitarspil i forgrunden, Victoria sang, Per spillede guitar og synth, og ind i mellem medvirkede også Søren, Martin og Lone. De fleste optagelser med Eddagal stammer fra denne periode og blev produceret radio-live af Per Olsen eller Morten Holm. Man kunne snart teletage (: downloade) dem fra "Eddagal Downloadpage" som det hed i de år, mens de første "terminaler" koblede sig "på nettet" og "eddagal.dk".

Rasmus Hansen giver Eddagal rigelig plads på Internet

Med tak til gode vikinger og frænder fik Eddagal tidligt i Internettets liv - hvor bare den mindste plads kostede mange, mange kroner - mulighed for at 'net-lægge' en hel del musik, Hil den computernørdkloge Rasmus Broberg Hansen fra Frederikssundsvikingerne  - det meste overgik dog snart til andre former efterhånden som nettet voksede og plads betød mindre - og som det fremgår i disse ruller udfærdiget mange år senere, hvor musikken forelå i nodebilleder seriøst noteret (N.S.N.) som initiativtageren forelæggeren Peter Juhl Svendsen havde indset og aftalt det med komponisten, vores alle sammens Generalsekretær.

Forskellige musikere der medvirkede dengang

Lille galleri over eddagalere - musikere og medarbejdere - fra de år:

Nogle af de medvirkende - fra 1987-2005 e.v. -

Per Olsen

   Per Olsen og Gudrun Victoria Gotved  

Per Olsen

Gudrun Victoria Gotved

Søren Berlev

Lone Pilegaard Hansen

Martin Krogh-Poulsen 

Lone Pilegaard Hansen 

Gedske Bertelsen

Jens Thorning Hansen

Jens Thorning Hansen

Per & Jens

Per & Gudrun

Harald Juhl

Morten Holm

Joker-Lars-Sorteper

Stig Agermose

Stig Agermose

Pelle Bull

Peter Eliot

Forskellige optagelser af kvadene fra dengang

Kvadene, som blev indspillet over årene, kunne på ingen måde siges at foreligge i 'færdige', 'endegyldige' versioner. De blev dog ofte fremført og blev jo optaget live i lokalradio Lotus FM i et halvt års tid (midt i 1990'erne e.v.), hvor Morten Holm producerede og lytterne kom til live-koncert. Senere producerede også Joker nogle optagelser. Det blev til de blandede optageler fra S.M.S.-manifesteringsårene, som overlevede ind i det nye årtusinde e.v. se ved de enkelte noder og i rullen om Eddagalning i de år.

Sangene blev mere levende for hver ny opførelses version, og ved at sprede dem gratis håbedes det, at de dels fortsat forblev kendt og dermed bragte kundskab om gammelnordisk kultur, samt at de dels blev lettere og lettere at opføre; det hjalp dog en del, da generalsekretæren besørgede de forskellige optagelser i tidens gangbare formater og endelig fik de tonesatte kvad og uddrag fra kvadene renskrevet i noder og akkorder, som det fremgår i rullen med Kvadene her. 

Som det også står andetsteds her, så regnede komponisten ikke med nogle endelige, afgørende versioner af kvadene, håbede blot, at så mange som muligt blev ved med at spille og synge dem nogle gange og at ind- samt afspille dem.

Med så lange sange vil man måske skulle træne i århundreder, før man fik den højere enhed mellem melodi og tekst til at lykkes hele vejen igennem ... selv operasangere synger sjældent solopartier på over halve timer. Korsangere derimod, som skiftevis synger sammen, vil kunne synge hele kvad (helst jo assisteret af orkestre), og med træningen (hos såvel skjalde som hos deltagere) vil man nok kunne op- og fremføre nok så flotte versioner ...

Men bær over med dem: Eddagalerne der fra der omkring årtusindeskiftet e.v. hvor de levede: De gjorde det så godt, de nu kunne - live -: én gang uden mulighed for at standse maskinen og begynde forfra og uden de mange muligheder for at rette og gøre ved - det startede med båndoptagere og cassettebåndoptagere, så kom mini-diskene og endelig blev så computerne gode nok til at kunne indspille, redigere og gøre musikalsk ved. - Alt det skete i løbet af de år, hvor denne musik blev til, som det fremgår.

Men generalsekretæren undlod at bruge computersystemerne til andet end at skrive noderne ud, idet den charme, den umiddelbare menneskelighed, de små og store unøjagtigheder, diverse klik og plop, som så let nu kunne fjernes, jamen netop alt dette meldte sandt om de mennesker fra dengang og melder til en tid siden, hvor det hele måske lyder så perfekt, som selv komponisten næppe kunne have turdet forestille sig det ... Dog hvis nogen virkelig føler og mener, at det kan gøres godt i en ny tid med langt bedre hjælpemidler og hvis de så kán gøre det, så gør det! - Her i disse ruller gives både noder og tekst samt her og der demoer til en hel del kvad, så ...

Musik: Per Åstrup Olsen
Sangtekster: Thøger Larsen, Finn Magnusen

Akustisk live radio Eddagal:
Per Åstrup Olsen, Jens Thorning Hansen, Søren Berlev,
  Gudrun Gotved, Lone Hansen; 
Martin Krogh Poulsen; 

elektrisk Eddagal:
 Stig Agermose, Per Åstrup Olsen,
Søren Berlev, Harald Juhl,
Finn Valentin, Lanni Moë 

Kærnekoret: Lone Pilegaard Hansen, Martin Krogh Poulsen, Troel Liebgott
 producer Bo Krogsgaard

Metronkoret Per, Martin og Stina Lindqvist,

Alle optagelser produceret af Morten Holm og/eller Per Olsen

Optagelserne kan findes under de pågældende noder til kvadene

stort tak til alle der deltog for en fantastisk indsats og mange skønne oplevelser

Tinnitus! Let at få - svært at slippe af med!
Beskyt din hørelse, dine naboer og Eddagals omdømme.
Spil så højt at musikken kan høres og ikke højere! - Træn dine ører - tæv dem ikke!
Eddagals komponist tog som ung dette råd og undgik derved høreskader

Tak & selv tak