Manual 3.5

Rejste Sten Rundtomkring (R.S.R.)

Manual 3.5.1 Stenen på Staden (S.P.S.)
Manual 3.5.2 Stenen på Island
Manual 3.5.3 Sten i Sverige
Manual 3.5.4 RisbyStenen
Manual 3.5.5 RuneStensRistning - Sådan - men ikke nu ...

Når man i de dage, hvor S.M.S.-manifesteringen foregik, rejste runesten i vikingetidens ånd, stod det naturligvis helt klart, at det blev sten præget med 16-futhorken; vikingerne brugte jo også de runer til at skrive med og de rejste flittigt runesten. De sten, Pelle Bull. som hovedaktivist i denne aktivitet fra SolBiergSelSkabet under S.M.S. skrev og arbejdede med på at få rejst, har alle haft et mere eller mindre pædagogisk formål. Der findes en række korte lydoptagelser, hvor Pelle fortæller om nogle af disse sten. Her 5 små taler om runesten fra man begyndte at rejse sten med 16 Futhorken: De første sten - Senere sten - Svendsten - Kriststen - Stil ej kopi.

Den første i nyere tid til at rejste runesten, blev vel Åge Frederiksen (smeden fra sydsjælland), der rejste en sten ved vikingeskibshallens 25 års jubilæum i Roskilde år 1994.  

Her ses hvordan Thor og Hymir fisker Midgårdsormen. Den historie kendes også fra sagn, og fra "Den Ældre Edda": "Hymirkvadet" vers 21-24. Den sten lå, mens dette først blev skrevet, ved udløbet af de gyldne år hvor S.M.S. manifeteredes, desværre hengemt og glemt i nogle buske, men blev dog sidenhen genopstillet, sådan sagde senere tiders sagn.

Men i de år opstod der nu en ny (N.E.N.) tradition, hvor folk over hele Norden slog sig sammen om at få rejst en sten, hugget og beskrevet i den gamle tradition, som uddøde i 1260'erne under Valdemartiden. Efter 720 års dvale dukkede runetraditionen op i alle de gamle vikingesamfund. Efter mørket genfødtes Nordens lys.

Manual 3.5.1

Stenen på Staden (S.P.S.) 

Svenske Røde Erik huggede og Pelle kvad, hvad der blev hugget, på den 4 ½ tons tunge sten rejst i fristaden Christiania.

Runerne står indhugget med indløbs og udløbstegn:  

Runerne står indhugget med indløbs og udløbstegn:  

Forsiden og bagsiden af runestenen rejst i/på fristaden, Christiania

Denne smukke sten blev indviet Midsommer 1995 med mere end hundrede mennesker til Mjød og Kød, kvad og festligt blot. Her i en tidligere militær forlægning, som den københavnske besætterkultur fra 1970'erne havde gjort til en smuk park, med beboelse, håndværk og forlystelser, et åndehul, der dog selvfølgelig over årene havde sine problemer.

Moralen, som christianitterne havde brug for, udtrykkes med kvadet:

"Mennesker som runer, ingen ens, dog samme ret".  

Manual 3.5.2

Stenen på Island

Stenen på Island i Hafnar Fjordar rejst 1995 ved Viggodis Skolens vikingemarked, nu flyttet ned til kroen. Stenen har solhjulet som mærke og de 16 runer sat således at deres retning kan ses med sommeren nede og vinteren oppe. På forsiden findes Eriks Orm, i traditionen fra det norske Renke-rige.

For- og bagsiden af runestenen rejst i/på Island

Pelle fortæller

 

Denne sten af gråfjeld står som den eneste runesten på Island. De andre, forøvrigt sjældne større sten, blev slået i sønder af kristkirkens mænd i tidlig middelalder, men nu findes den første sat, og flere vil formentlig følge.

Manual 3.5.3

Sten i Sverige  (S.I.S.)

I Höög i Skåne, Sverige, på et sted som kaldes Lille Hedeby, rejstes to sten. Området dannede før- og sidenhen et vigtigt knudepunkt for vikingehandel med sit eget Freja Ting hvert efterår i August. Her mødte Pelle for første gang Janni, en stenhugger af fag, som gjorde en Frö sten, altså en Frey sten.

Janni huggede og ristede hvad Pelle kvad på en Thor-sten, hvor der står et Hrungnershjerte. Hver af de tre æter, altså rune-familier dækker en side af hjertet:

 

Hrungnerhjertet - Pelle fortæller

Ulvestenen - Pelle fortæller

Runestenen ristet  i Sverige - Pelle fortæller om Torskestenen

 

 

Her i Höög, arbejdede alternative antikvarer med tiden omkring år 1000, altså omkring kong Svend Tveskægs tid. Denne den store erobringstid med kongestridigheder i hele Norden og med kristkirkens opkomst. Her findes et marked, som mere og mere ligner det gamle vikingemarked i Lödköping, hvor man har udgravet en lille kristkirke mellem meget andet.

Som S.M.S. så det, stod Höög fremmest blandt de initiativer, enhver med en smule arkæologisk sans måtte stå vagt om og deltage aktivt i at udvikle:

 Her i dette naturskønne skånske område, skabtes et forsøgscenter i lighed med det, danskerne havde skabt i den gamle sjællandske kongeby, Lejre, hvor man specielt interesserer sig for jernalderen, altså for folkevandringstiden.

I Höög ville man eksperimentere med vikingetiden.

Stenen rejst  i Storholm - Pelle fortæller

Sådanne centre vil kunne bruges til kurser og til markeder, for sin historie har man ikke kun på museum; - nej, den levende historie dannes hele tiden af en selv, og man udvikler den hele tiden i sig selv. Man skal jo ikke kun overtage, hvad en museumspædagog vil kunne give, men også selv aktivt tage del i sine rødders jordfæste og udvikle deres mulighed for at næres og vokse.

 Lödköping lille runesten

 

Manual 3.5.4

RisbyRunestenen

Detaljer fra arbejdet med stenen rejst  i Risbys Vikingecenter ved Albertslund